Angst voor afwijzing.

Waar zijn we werkelijk bang voor?

De angst voor afwijzing is een de meestvoorkomende en diepste angsten. Door onze biologische drang om erbij te willen horen, hebben we angst om kritisch bekeken te worden. We zijn bang voor de gevolgen van buiten gesloten te worden, verbannen, of geïsoleerd te worden. We hebben angst voor het alleen zijn. We vermijden verandering.

De mate van deze angst is per persoon verschillend alhoewel er over het algemeen dezelfde elementen in zitten. Als we werkelijk eerlijk tegen onszelf durven te zijn, wat is dan onze werkelijke ervaring met afwijzing? Waar zijn we nou echt bang voor?

Op een cognitief niveau, zijn we wellicht bang dat de afwijzing onze grootste angst bevestigd; misschien dat we niet geliefd worden, of dat we voorbestemd zijn om alleen te zijn, of dat we weinig eigenwaarde hebben.

Wanneer deze, op angst gebaseerde, gedachten blijven rondtollen in ons hoofd, kan het zijn dat we geagiteerd raken, gespannen of gedeprimeerd. Hypnotherapie kan helpen deze doem-gedachten te identificeren, ze te overwegen en ze om te draaien naar een gezondere, meer realistische manier van denken en voelen.

Wanneer een relatie bijvoorbeeld faalt, betekent dit niet dat wij zelf gefaald hebben.

Werken aan onze angst voor afwijzing of aan een werkeljke afwijzing houdt in dat we ons ervoor openstellen om deze gebeurtenis te ervaren. Wanneer we deze gevoelens accepteren en we een soort van vriendelijke relatie kunnen ontwikkelen met deze gevoelens, die we binnen onszelf ervaren als resultaat van afwijzing, dan kun je dit probleem oplossen en doorgaan met je leven.

Een groot deel van onze angst voor afwijzing kan onze angst zijn voor het ervaren van verdriet en pijn. Ons brein heeft als eigenschap ons weg te houden van pijn. Dus onze aversie tegen onplezierige ervaringen zorgt daardoor voor gedragingen die ons niet altijd helpen; We vermijden mensen liever dan dat we ze opzoeken; We weerhouden ons ervan om onze werkelijke gevoelens te laten zien; We verlaten anderen voordat ze ons kunnen afwijzen.

Als mensen, verlangen we ernaar om geaccepteerd te worden en geliefd te worden. We willen voelen dat we er toe doen. Dat we er mogen zijn. Het doet pijn om afgewezen te worden en verlies te ervaren. Wanneer onze grootste angst werkelijkheid wordt, als onze ergste fantasie realiteit wordt en we afgewezen worden, dan hebben wij als organismen een manier van herstellen die ook werkt, wanneer we vertrouwen op ons natuurlijke helingsproces. Dit heet: verdriet.

Wanneer we onze zelfkritiek en de neiging om in het gevoel van schaamte weg te zakken, omdat we ons een mislukkeling vinden, durven te erkennen en onze pijn accepteren zoals het is, bewegen we ons richting heling of herstel. Ons lijden wordt echter intenser wanneer we niet alleen pijn of verdriet ervaren, maar wanneer we denken dat er iets mis is met ons omdat we ons zo voelen.

Als we ons kwetsbaar op zouden durven te stellen naar degene die ons afwijst, hoeft dit niet het einde van de wereld te zijn. We kunnen ons toestaan om verdriet, angst, eenzaamheid, boosheid of welke gevoelens er dan ook naar boven komen, te voelen. Net als wanneer we verdriet hebben en geleidelijk aan herstellen wanneer iemand die dicht bij ons staat (vaak met steun van vrienden en familie) overlijdt. We kunnen herstellen wanneer we geconfronteerd worden met afwijzing. We kunnen ook leren van onze ervaringen,  die ons toestaan om verder te gaan in ons leven op een sterkere manier.

Ik wil dit niet makkelijk laten klinken, of beweren dat we altijd kunnen herstellen vanuit onszelf zonder steun. Ik heb veel clienten meegemaakt die een hartverscheurend verlies hebben ervaren waarbij hun hoop en verwachtingen vernietigd waren, helemaal wanneer er hierdoor oude trauma’s omhoog kwamen.  Maar ook bij minder traumatische ervaringen kan de angst voor afwijzing zo groot zijn dat therapie een uitkomst kan bieden. Hier richt mindreset zich op het ongedaan maken en verwerken van de afwijzingen die schade heeft aangericht en het versterken van het zelfvertrouwen zodat de angst voor afwijzing geen bestaansrecht meer heeft.

Gelukkig is dit niet altijd nodig en kunnen we ons richten tot vertrouwde vrienden die weten hoe ze moeten luisteren in plaats van ongewild advies te geven.

De term ‘persoonlijke groei’ wordt vaak loos gebruikt, maar misschien is één betekenis hiervan om een innerlijke weerbaarheid te ontwikkelen door te weten en zelfs te verwelkomen wat we ervaren. Het vergt moed en creativiteit om een mild bewustzijn te hebben naar datgene wat we het liefste wegduwen.

Wanneer we vertrouwder worden met wat we kunnen zijn en met wat we ervaren, zullen we het resultaat ervaren dat we ons kunnen verbinden met mensen en initiatieven nemen, verdiepen, en op een fijnere, ontspannender en bevredigender manier genieten van relaties. Wanneer we minder bang worden voor wat we voelen, oftewel minder bang van onszelf, worden we minder geïntimideerd door afwijzing en meer bekrachtigd door liefde te geven en liefde te ontvangen.

Herken jij jezelf in deze angst en belemmert dit jou in het dagelijks leven? Dan is het de moeite waard om in jezelf te investeren en een afspraak te maken voor hypnotherapie.

www.mind-reset.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *