Hoe stop je met emotie-eten

Hoe kan je emotie-eten stoppen?

Eet jij om je beter te voelen of is het een manier om met stress om te gaan?

Eet jij om je beter te voelen of om met stress om te gaan? Deze tips kunnen je helpen om te stoppen met emotie-eten, om drang en triggers te stoppen en om betere manieren te vinden om je emoties te voeden. 

Wat is emotie-eten?

We eten niet altijd om fysieke honger te stillen. Veel mensen eten ook wanneer ze troost nodig hebben, ontspanning of veiligheid. Mensen eten uit verevening of gebruiken het als beloning. 

Wanneer we dit doen, hebben we de neiging ons te richten op junk-food, snacks, zoetigheid of ander ongezond eten met vaak veel koolhydraten en dus suikers. Misschien grijp je naar een pak koekjes wanneer jij je down voelt, of smeer je wat crackers met chocopasta wanneer jij je verveelt of bestel je een pizza na een stressvolle dag op je werk. Emotie-eten is het gebruiken van eten om jezelf beter te voelen, of om emotionele behoeftes te vullen, in plaats van je maag. Helaas lost eten je emotionele problemen niet op. Het geeft je zelfs een slechter gevoel. Niet alleen komen de emoties weer terug, maar er ontstaat ook vaak een schuldgevoel door het over-eten. 

De cyclus van emotie-eten

Wanneer je af en toe eet als beloning of als traktatie voor jezelf om iets te vieren, is er geen probleem. Maar wanneer eten het primaire copingsmechanisme is; wanneer je eerste impuls is om de koelkast of voorraadkast te openen wanneer je stress ervaart, kan je vast komen te zitten in een ongezonde vicieuze cirkel waarin de werkelijke emotie of het werkelijke probleem niet de juiste aandacht krijgt. 

Emotionele honger kan niet gestild worden met eten. Eten kan goed voelen op het moment zelf, maar de gevoelens die de behoefte aan eten getriggerd hebben zijn er nog. En je voelt je vaak slechter dan ervoor vanwege de lege en nutteloze calorieën die je zojuist geconsumeerd hebt. Je straft jezelf af door een negatieve innerlijke dialoog en vanwege het ontbreken van wilskracht. 

Het probleem wordt nu gestapeld; je stopt met het leren van gezondere manieren om met je emoties om te gaan, het wordt steeds moeilijker om je gewicht onder controle te houden en je voelt je machteloos richting eten en je emoties. Maar hoe machteloos jij je ook voelt richting je emoties en eten, het is mogelijk om een positieve verandering te maken. Je kan leren om op een gezonder manier met emoties om te gaan, om triggers te vermijden en om drang te verslaan waardoor je een halt kan toeroepen aan emotie-eten. 

Er is iets gebeurt waardoor je getriggerd bent – je krijgt behoefte om te eten – je eet meer dan je van plan was – je voelt je schuldig.

Het verschil tussen emotionele honger en fysieke honger

Voor jij je los kan maken van de vicieuze cirkel van emotie-eten, is het eerst nodig om het onderscheid te leren tussen fysieke honger en emotionele honger. Dit kan lastiger zijn als het klinkt, zeker waneer je gewoonlijk eten gebruikt om te dealen met gevoelens en emoties. 

Emotionele honger kan heel krachtig zijn, het is heel makkelijk om het te verwarren met fysieke honger. Maar er zijn wel aanwijzingen waar je op kan letten om dit onderscheid te kunnen maken. 

 

Emotionele honger komt plotseling opzetten, Het overkomt je ineens en voelt overwelvend en dringend. Fysieke honger, ontwikkelt zich geleidelijker. De drang om te eten voelt niet zo dwingend en vraagt niet om directe bevrediging (tenzij je een lange tijd niet hebt gegeten). 

Emotionele honger is een drang naar specifiek troostten. Wanner je fysieke honger hebt, lijkt alles je lekker, ook gezonde groentes. Maar emotionele honger is een drang naar junk food en snacks met veel suikers en (de verkeerde) koolhydraten om je een directe bevrediging te geven. Je voelt je alsof je chips nu nodig hebt en dat niks anders zal volstaan. 

Emotionele honger bevredigd niet wanneer je vol bent. Je blijft hunkeren naar meer waarbij je vaak eet tot je oncomfortabel vol bent. Bij fysieke honger echter, is het niet nodig om vol te zijn. Je voelt je bevredigd en voldaan wanneer je maag bijna vol is

Emotionele honger voel je niet in je maag. In plaats van een rommelende maag of een stekend gevoel in je maag, voel je honger als een drang die je niet uit je hoofd kunt zetten. Je bent gefocust op specifieke texturen, smeken en geuren. 

Emotionele honger leidt vaak tot gevoelens van spijt, schuld of schaamte. Wanneer je eet om fysieke honger te stillen, zal je niet snel schuld of schaamte ervaren omdat je simpelweg je lichaam geeft wat het nodig heeft. Wanneer jij je schuldig voelt nadat je gegeten hebt, is het waarschijnlijk dat je diep van binnen weet dat je niet eet omdat je lichaam brandstof nodig had. 

Emotionele honger:

Honger komt plotseling en vraagt om directe bevrediging.

Drang naar specifiek troost-eten Geen bevredigd gevoel bij een volle maag.  

Het triggert een gevoel van schuld, machteloosheid en schaamte. over jezelf. 

FYSIEKE HONGER

Komt geleidelijk opzetten.

Honger kan wachten.

Meerder voedingsmiddelen voldoen.

Honger stopt wanneer je maag bijna vol is.

Het geeft je geen slecht gevoel.

Identificeer je emotionele triggers. 

De eerste stap om een stop te zetten op emotie-eten is door het identificeren van je persoonlijke triggers. Welke situaties of plekken zorgen ervoor dat je troost-eten pakt? Meestal is emotie-eten gerelateerd aan onplezierige gevoelens, maar het kan ook gekoppeld zijn aan fijne gevoelens zoals een beloning voor jezelf omdat je een doel hebt bereikt of omdat je iets te vieren hebt. 

Veel voorkomende oorzaken van emotie-eten

Stress. Heb je ooit opgemerkt dat stress je hongerig maakt? Dit zit niet alleen tussen je oren. Wanneer stress chronisch is, wat veelvoorkomend is in ons huidige chaotische, snelle levens, produceert ons lichaam hoge niveaus van het stresshormoon cortisol. Cortisol triggert behoefte naar zout, zout en gebakken eten; eten dat je een energieboost geeft en een gevoel van plezier. Hoe meer ongecontroleerde stress er in je leven is, hoe groter de kans dat jij je richt op eten gericht op emotionele ontspanning. 

Wegmmoffelen van emoties– Eten kan een manier zijn om tijdelijk negatieve emoties zoals onder andere boosheid, angst, verdriet, spanning, eenzaamheid, wroeging en schaamte weg te moffelen. Terwijl jij jezelf verdoofd met eten, kan je de complexe emoties vermijden die je liever niet wil voelen. 

Verveling of gevoelens van leegte– Eet je weleens simpelweg om iets te doen te hebben, om verveling tegen te gaan, of om een gevoel van leegte te vullen in je leven? Je voelt je  onbevredigd en leeg, en eten is een manier om je mond te vullen en de tijd te vullen. Voor een moment vult het je op en leidt het je af van onderliggende gevoelens van doelloosheid, nutteloosheid en de ontevredenheid van je leven. 

Gewoontes uit je kindertijd– Denk eens terug aan herinneringen over eten uit je kindertijd. Beloonde jouw ouders goed gedrag met eten, of gingen jullie pizza eten als je een goed rapport had, of kreeg jij snoep wanneer jij je verdrietig voelde of wanneer jij je had bezeerd? Deze gewoontes kunnen makkelijk met je mee gegaan zijn naar volwassenheid. Eten kan ook gedreven zijn door een gevoel van nostalgie- om zoete herinneringen terug te halen van die keren dat je bij je oma chocolaatjes kreeg.

 

Tijdens gezamenlijke etentjes of borrels, is de neiging om teveel te eten vaak groter.

Sociale invloeden- Afspreken met andere mensen om samen te eten is een geweldige manier om stress los te laten, maar het kan ook leiden tot overeten. Teveel eten is makkelijk omdat het eten voorradig is en omdat de anderen ook eten. Het kan ook zijn dat je teveel eet in sociale situaties uit zenuwen. Of misschien moedigen vrienden of familieleden je aan om teveel te eten, en is het de makkelijkste weg om mee te gaan met de groep. 

Houd een emotie-eet-dagboek bij 

Je hebt jezelf waarschijnlijk wel herkent in een paar van de beschrijvingen van hierboven. Maar evengoed, is het goed om een wat specifieker beeld te krijgen. Een van de beste manieren om de patronen achter je emotie-eten te achterhalen, is door het bijhouden van een eet-en stemmings-dagboek. 

Elk moment waneer je teveel eet of drang voelt om jouw versie van  troost-eten te nemen, neem dan een moment om uit te zoeken wat deze drang heeft getriggert. Wanneer je dit terug volgt, kom je vaak op een gebeurtenis uit die de vicieuze cirkel van emotie-eten in gang heeft gebracht. Schrijf het allemaal op in het dagboek; wat je hebt gegeten (of wilde eten), wat er gebeurt is waardoor jij je minder goed voelde, hoe jij je voelde voordat je at, hoe jij voelde terwijl je at en hoe jij je voelde nadat je dit had gegeten. 

Na verloop van tijd, zal je een patroon zien ontstaan. Misschien heb je de behoefte om te eten nadat je tijd hebt doorgebracht met een kritische vriend(in). Of misschien ervaar je stress wanneer je een deadline moet halen op je werk of wanneer je familiezaken moet regelen. Zodra jij je emotionele eet-triggers hebt geïdentificeerd, is de volgende stap om te identificeren wat een gezondere manier is om je emotionele behoefte te voeden. 

Alternatieven die je kunt gebruiken in plaats van eten. 

Wanneer jij je gedeprimeerd of eenzaam voelt, neem contact op met iemand die jou een goed gevoel kan geven, ga knuffelen met je huisdier (wanneer je die hebt), bekijk een favoriete foto of ga in gedachten naar een moment dat jij je fijn voelde, zie wat je op dat moment zag, hoor wat je hoorde en voel wat je voelde. Laat dat gevoel verspreiden door je lichaam. Je maakt door deze oefening de juiste chemische stoffen (onder andere serotonine en oxytocine) in je brein aan om je prettiger te voelen 

Wanneer je spanning ervaart– Lokaliseer waar je de spanning voelt in je lichaam. Geef het gevoel een cijfer op een schaal van 1 tot 10 waarbij 10 het sterkst is. pak een bal (of een ander klein voorwerp) en geef de bal van je rechter naar je linkerhand over in het midden voor je, waarbij je de hand met de bal helemaal naar buiten laat uitzaaien. Doe dit ongeveer 15 x heen en weer. Ga dan weer naar het gespannen gevoel en check of het gezakt is. 

Wanneer je moe bent- zet een lekkere kop thee voor jezelf, neem een bad of een douche, doe een lekkere deken om je heen of ga even slapen. Verwen jezelf op die manier een beetje en geef jezelf rust. 

Wanneer je verveelt bent- Pak een goed boek, kijk een komische serie op tv, ga een wandeling maken, doe iets wat je leuk vindt.

Pauzeer even wanneer je drang ervaart en check even in met jezelf. 

De meeste emotie-eters voelen zich machteloos ten opzichte van de drang om te eten. Wanneer de eetdrang je overvalt, kun je alleen nog maar aan eten denken. Je voelt een bijna onverdraaglijke spanning die jou beveelt om te eten, NU! Maar de waarheid is dat je meer macht over je drang hebt dan je denkt. 

Kan je 5 minuten wachten?:

Emotie-eten lijkt een automatisch proces te zijn en ziet eruit als achteloos eten. Voor jij je zelfs realiseert wat je aan het doen bent, heb je al een pak koek in je handen en zitten de eerste twee al in je mond. Maar je kan een moment de tijd nemen om te pauzeren om te reflecteren wanneer je overvallen wordt door een plotselinge drang tot eten, je geeft jezelf dan de kans om een andere keuze te maken. 

Kan je het eten 5 minuten uitstellen? Of begin met één minuut. Zeg niet tegen jezelf dat je niet toe mag geven aan de drang; onthoud; hetgeen wat verboden is, wordt erg verleidelijk. Vertel jezelf alleen dat je even gaat wachten. 

Stel je eetmoment 5 minuten uit..

Check even in met jezelf terwijl je wacht. Hoe voel jij je? Wat is er aan de hand op emotioneel niveau? Zelfs wanneer je toch wat gaat eten, is het belangrijk om meer begrip te krijgen over waarom je dit deed. Dit kan je helpen in je reactie voor een volgende keer. 

Leer om gevoelens te accepteren – zelfs de onplezierige.

Terwijl het lijkt dat het kernprobleem is dat je machteloos staat tegenover eten, stamt emotioneel eten af van het gevoel machteloos te zijn ten opzichte van je emoties. Je voelde je in de eerste plaats niet in staat om te dealen met je gevoelens, dus ging je ze vermijden met eten. 

Het kan eng zijn om jezelf toe te staan om oncomfortabele gevoelens te voelen. Je kan de angst hebben dat het werkt als de  doos van Pandora, dat wanneer de deur eenmaal geopend is, dat je niet meer in staat zal zijn om hem te sluiten. Maar de waarheid is, dat wanneer we niet overdrijven in emoties en ze niet onderdrukken, zelfs de meest pijnvoile en moeilijke emoties relatief snel zullen vervagen en hun kracht verliezen omdat we de controle in ons leven moeten houden op de dingen die onze aandacht vragen. 

Om dit te kunnen doen is het nodig om meer bewust te zijn en door verbonden te blijven met je emoties die komen en gaan. Dit kan jou in staat stellen om stress te reduceren en om emotionele problemen op te lossen die vaak een emotie-eetmoment kunnen uitlokken. 

Eet minder door bewust van je eten te genieten. 

Wanneer je eet om je emoties te voeden, is de neiging groot om zo snel te eten, dat je gedachteloos op de automatische piloot eet. Je eet zo snel dat je de texturen en smaken niet opmerkt van je eten, net als dat je niet opmerkt dat je voelt dat je voldaan bent en geen honger meer hebt. Maar door langzaam en bewust te eten en door te genieten van elke hap, geniet je niet alleen meer van je eten, maar je zal minder geneigd zijn om teveel te eten.  

Langzaam eten en genieten van eten is een belangrijk aspect van bewust eten. Dit is het omgekeerde van achteloos en emotie-eten. Probeer eens een paar diepe ademhalingen te nemen voor je begint met eten, leg je bestek tussen elke hap neer en focus je bewust op de ervaring van het eten. Schenk aandacht aan de texturen, vormen, kleuren en geuren van je eten. Hoe smaakt elke hap? Hoe voelt je lichaam hierbij? Door op deze manier te vertragen, zal je merken dat je elke hap veel meer waardeert. Je kan zelfs meer genieten van je favoriete eten en je sneller vol voelen na een kleinere hoeveelheid eten. Je lichaam heeft tijd nodig om het signaal van ‘voldaan’ te geven aan je brein, dus neem een paar momenten de tijd tussen elke hap en voel wat je voelt na elke hap, heb je nog honger of ben je voldaan? Dit kan je helpen om niet teveel te eten. 

Oefen met mindful eten

Eten terwijl je anderen dingen doet, zoals tv kijken of op je laptop kijken, tijdens autorijden, of eten met je smartphone aan, kan je ervan weerhouden om echt van je eten te genieten. Omdat je aandacht ergens anders op gericht is, kan het zijn dat jij je niet voldaan voelt en door gaat eten ondanks dat je geen honger hebt. Mindful eten kan je helpen om je aandacht te richten op je eten en op het genot van eten en daardoor over-eten te voorkomen.

Zorg voor jezelf met gezonde leefgewoontes

Wanneer je fysiek sterk bent, ontspannen en uitgerust, ben je beter in staat om te dealen met de obstakels die je in je leven tegenkomt. Maar wanneer je al uitgeput en overprikkeld bent, kan een kleine tegenslag de potentie hebben om je van je pad af te duwen, rechtstreeks naar de voorraadkast. Door voldoende beweging, slaap en ontspanning zal je beter door moeilijke periodes in je leven heen komen zonder emotie-eten. 

Maak van dagelijkse beweging een prioriteit. Fysieke beweging doet wonderen voor je stemming en energie-niveaus en is ook een krachtige manier om stress te reduceren. Meer beweging krijgen is makkelijker dan je zou denken. 

Neem je voor om 8 uur per nacht te slapen Wanneer je niet voldoende slaap krijgt, zal je lichaam hunkeren naar voeding met veel suikers die je een snelle energieboost geven. Voldoende rust zal je helpen om je drang onder controle te houden en zal eetdrang naar beneden halen. 

Neem dagelijks 30 minuten tijd voor ontspanning.

 Neem tijd voor ontspanning Geef jezelf toestemming om elke dag minstens 30 minuten te ontspannen en de dag als het ware af te wikkelen. Dit is jouw tijd om een pauze te nemen van je verantwoordelijkheden en om je batterij weer op te laden. 

 

Verbindt je met anderen Onderschat het belang niet van het hebben van hechte relaties en sociale activiteiten. Door tijd te spenderen met positieve mensen die je leven verrijken bescherm jij jezelf van de negatieve effecten van stress. 

Meer hulp nodig?

Middels hypnose en andere behandeltechnieken help ik mijn cliënten op een persoonlijke en doelgerichte wijze om een gezond eetpatroon te creëren voor een blijvend gezond gewicht.

Wat kan ik voor je doen?

Loop je vast in je leven? Val je steeds in dezelfde valkuilen? Beïnvloed dit je relatie en je werk? Heb je een burn-out en wil je weer in je kracht komen te staan? Heb je last van angsten waardoor je belemmerd wordt in je dagelijkse leven? Heb je overgewicht en zoek je een blijvende oplossing zodat je een gezond gewicht kan bereiken? Heb je last van sombere gevoelens en wil je weer in je kracht komen te staan?

Ik behandel mensen met uiteenlopende problemen zodat ze de regie over hun leven terug krijgen. Ik gebruik hier verschillende behandelmethodes voor zoals hypnose, EMDR, IEMT (Integral Eyemovement Therapy), NLP en gesprekstechnieken. Ik combineer technieken en speel in op hetgeen mijn client nodig heeft en wat het beste bij mijn clienten past. 

 

Stress-voer!

Heb jij de gewoonte om te eten in stressvolle situaties?

Stel je voor… Je hebt net een discussie gehad met je partner over de verdeling van het huishouden. Op het werk gaat het gerucht dat er bezuinigd moet worden. Er moeten mensen uit. Je kind heeft je uitgescholden en is het huis uit gerend en over een paar dagen moet je weer op zo’n saai familieweekend met je schoonfamilie… 

Wanneer het leven niet loopt zoals je zou willen, zal het brein van een gewoonte-eter vaker wel dan niet hierop reageren door zich te richten op eten. 

Dit zorgt voor nog meer emotionele bagage wat de stressvolle situatie alleen nog maar erger maakt. Het verhoogt bovendien het risico dat je vervalt in zelfvernietigende zelfpraat.

Je zou dit echter ook kunnen benaderen door de realiteit te accepteren en te kijken naar de feiten: Het leven zal nooit helemaal gaan zoals je wil. Accepteer het en zorg dat je goed wordt in het tolereren en omgaan met stressvolle situaties zonder dat je vervalt in verkeerde eetgewoontes. Dit maakt een slechte situatie namelijk alleen maar erger, behandel jezelf in plaats daarvan beter. 

Er zullen momenten zijn waarin jij jezelf zal moeten afleiden, momenten waarin jij jezelf zal moeten troosten en momenten waarin jij je stemming zal moeten verbeteren. Zorg dat je er klaar voor bent en een plan hebt voor al die drie momenten. 

Bijvoorbeeld: je kan jezelf afleiden door een vriend(in) te bellen waar je altijd mee kan lachen of die  goed kan relativeren. Of, als je van tuinieren houdt, kan je even in de tuin werken. Je kan jezelf troosten door bloemen voor jezelf te kopen, naar muziek te luisteren, een massage in te plannen of iets anders wat je fijn vindt. 

Je kan een je humeur verbeteren door naar een meditatie te luisteren, een wandeling te maken of je kinderen of je hond of kat te knuffelen. 

Denk aan je eigen leven en de dingen waar je blij van wordt. Schrijf ze op en maak er een gewoonte van waardoor het een automatisme gaat worden dat je stressvol momenten op deze gezonde manier aanpakt. 

Eet bewust en en raak gewicht kwijt.

Bewust leren eten 

Wanneer we eten op straat eten en wanneer we tv kijken tijdens het eten of tijdens het werk op ons computerscherm kijken terwijl we eten, dan eten we onbewust. Wanneer we onbewust eten, kauwen we ons eten meestal niet voldoende en voelen we de signalen van ons lichaam niet meer die aangeeft dat we genoeg gegeten hebben. Dit is belastend voor ons spijsverteringssysteem en zorgt voor overgewicht. 

Bewust eten is daarom van groot belang bij gewichtsverlies. 

Om een gezonde relatie met eten te krijgen is het van groot belang dat je simpelweg luistert naar de signalen van je lichaam die je vertellen dat je voldaan bent. Het is niet nodig om obsessief en met je ratio calorieën te tellen. 

Voldaan zijn

Onze magen kunnen ongeveer de hoeveelheid van een liter bevatten. Probleem hierbij is dat het gevoel van voldaan zijn niet vanuit de maag komt die vol is. Onze gevoel van ‘voldaan’ zijn komt vanuit ons brein dat reageert op de chemische samenstelling van wat we in onze maag stoppen. Het brein heeft ongeveer 20 minuten de tijd nodig om dit signaal te ontvangen en hierop te reageren. Zodra jij klaar bent met eten, zal dit gevoel gedurende 30 minuten toenemen. Het zal dan blijven gedurende 5 uren, om je voldaan te houden. Wanneer het niveau weer daalt, begin je weer een gevoel van honger te krijgen. 

De oplossing is om te wachten tot je maaltijd klaar is, om te bepalen of je voldaan bent of niet. Je honger zal, in de meeste gevallen weg gaan na 20 minuten tot je hersenen het signaal hebben opgepikt, wat inhoudt dat het niet nodig is om meer te eten, zelfs wanneer je dacht dat je echt nog meer eten nodig had omdat je dacht dat je honger had. 

Besteed aandacht aan de gevoelens in van je maag

Start met het richten van je aandacht op hoe jij je voelt wanneer je honger ervaart samen met het gevoel dat je hebt nadat je water hebt gedronken. Je zal opmerken dat het gevoel van leeg zijn in je maag vervaagt nadat je een glas water hebt gedronken. Zodra jij je voldaan begint te voelen, zal je een lichte druk ervaren die het gevoel van honger hebben vervangen. Wanneer je dit opmerkt, stop dan onmiddellijk met eten. Dit zal ervoor zorgen dat jij je energiek en licht voelt na het eten. Wanneer, op welk  moment dan ook, jij je ongemakkelijk voelt door die druk, heb je teveel gegeten. 

Tip

Water

Drink  20 minuten voor elke maaltijd een groot glas water. Dit zal ervoor zorgen dat je hersenen het signaal van ‘voldaan zijn’ binnen 10 minuten krijgt in plaats van in 20 minuten. 

Kauwen

De meeste mensen kauwen hun eten niet voldoende wat leidt tot een ongemakkelijk gevoel in de maag, spijsverteringsproblemen en natuurijk, tot gewichtstoename. Dit leidt ertoe dat we denken dat we meer moeten eten dan dan werkelijk het geval is. Om de strijd aan te gaan met deze slechte gewoonte, onthoud dat je elke hap die je neemt, minstens 15 keer kauwt. Zodra jij het gevoel van voldaanheid hebt bereikt, stop je met eten. Zet de rest van het eten weg en ga iets anders doen, een hobby, een wandeling of maak een praatje met iemand. 

Koffie of thee

Wanneer het moeilijk voor je is om de drang voor eten tegen te gaan, maak wat koffie of thee voor jezelf. Eet niet, tenzij de honger terugkeert. De drang die je voelt voordat je lichaam werkelijk voeding nodig heet zitten in je brein, niet in je maag. 

Eet, wanneer je eet. 

Maak de regel voor jezelf dat je de complete aandacht aan je eten schenkt wanneer je eet, in plaats van dat je voor de TV zit of je laptop. Ga aan tafel zitten in plaats van op de bank of in je auto. 

Geniet van de smaken

Neem wat tijd en probeer elke nuance in je voeding te proeven dat je eet. Merk de voedingsstoffen op waar je van profiteert. Creëer een gevoel van dankbaarheid hiernaar toe in plaats van dat je eten ziet als een primaire behoefte of een fijne afleiding. Dit zal je helpen om je relatie met eten te verbeteren. Uiteindelijk zal je minder geneigd zijn om teveel te eten en zal je eten als voeding zien en niet als onderdeel van gezelligheid of vermaakt. 

Wanneer je deze tips volgt, zal jij je lichaam toestaan om zijn natuurlijke en gezonde gewicht te bereiken. Onze lichamen weten van nature hoe het ons moet vertellen wanneer we honger hebben en wanneer we genoeg hebben gegeten, en waneer we die tweede keer opscheppen niet nodig hebben. De sleutel is dat je contact maakt met deze wijsheid van je lichaam. De wijsheid die er al is. 

Angst voor afwijzing.

'Aside'

Waar zijn we werkelijk bang voor?

De angst voor afwijzing is een de meestvoorkomende en diepste angsten. Door onze biologische drang om erbij te willen horen, hebben we angst om kritisch bekeken te worden. We zijn bang voor de gevolgen van buiten gesloten te worden, verbannen, of geïsoleerd te worden. We hebben angst voor het alleen zijn. We vermijden verandering.

De mate van deze angst is per persoon verschillend alhoewel er over het algemeen dezelfde elementen in zitten. Als we werkelijk eerlijk tegen onszelf durven te zijn, wat is dan onze werkelijke ervaring met afwijzing? Waar zijn we nou echt bang voor?

Op een cognitief niveau, zijn we wellicht bang dat de afwijzing onze grootste angst bevestigd; misschien dat we niet geliefd worden, of dat we voorbestemd zijn om alleen te zijn, of dat we weinig eigenwaarde hebben.

Wanneer deze, op angst gebaseerde, gedachten blijven rondtollen in ons hoofd, kan het zijn dat we geagiteerd raken, gespannen of gedeprimeerd. Hypnotherapie kan helpen deze doem-gedachten te identificeren, ze te overwegen en ze om te draaien naar een gezondere, meer realistische manier van denken en voelen.

Wanneer een relatie bijvoorbeeld faalt, betekent dit niet dat wij zelf gefaald hebben.

Werken aan onze angst voor afwijzing of aan een werkeljke afwijzing houdt in dat we ons ervoor openstellen om deze gebeurtenis te ervaren. Wanneer we deze gevoelens accepteren en we een soort van vriendelijke relatie kunnen ontwikkelen met deze gevoelens, die we binnen onszelf ervaren als resultaat van afwijzing, dan kun je dit probleem oplossen en doorgaan met je leven.

Een groot deel van onze angst voor afwijzing kan onze angst zijn voor het ervaren van verdriet en pijn. Ons brein heeft als eigenschap ons weg te houden van pijn. Dus onze aversie tegen onplezierige ervaringen zorgt daardoor voor gedragingen die ons niet altijd helpen; We vermijden mensen liever dan dat we ze opzoeken; We weerhouden ons ervan om onze werkelijke gevoelens te laten zien; We verlaten anderen voordat ze ons kunnen afwijzen.

Als mensen, verlangen we ernaar om geaccepteerd te worden en geliefd te worden. We willen voelen dat we er toe doen. Dat we er mogen zijn. Het doet pijn om afgewezen te worden en verlies te ervaren. Wanneer onze grootste angst werkelijkheid wordt, als onze ergste fantasie realiteit wordt en we afgewezen worden, dan hebben wij als organismen een manier van herstellen die ook werkt, wanneer we vertrouwen op ons natuurlijke helingsproces. Dit heet: verdriet.

Wanneer we onze zelfkritiek en de neiging om in het gevoel van schaamte weg te zakken, omdat we ons een mislukkeling vinden, durven te erkennen en onze pijn accepteren zoals het is, bewegen we ons richting heling of herstel. Ons lijden wordt echter intenser wanneer we niet alleen pijn of verdriet ervaren, maar wanneer we denken dat er iets mis is met ons omdat we ons zo voelen.

Als we ons kwetsbaar op zouden durven te stellen naar degene die ons afwijst, hoeft dit niet het einde van de wereld te zijn. We kunnen ons toestaan om verdriet, angst, eenzaamheid, boosheid of welke gevoelens er dan ook naar boven komen, te voelen. Net als wanneer we verdriet hebben en geleidelijk aan herstellen wanneer iemand die dicht bij ons staat (vaak met steun van vrienden en familie) overlijdt. We kunnen herstellen wanneer we geconfronteerd worden met afwijzing. We kunnen ook leren van onze ervaringen,  die ons toestaan om verder te gaan in ons leven op een sterkere manier.

Ik wil dit niet makkelijk laten klinken, of beweren dat we altijd kunnen herstellen vanuit onszelf zonder steun. Ik heb veel clienten meegemaakt die een hartverscheurend verlies hebben ervaren waarbij hun hoop en verwachtingen vernietigd waren, helemaal wanneer er hierdoor oude trauma’s omhoog kwamen.  Maar ook bij minder traumatische ervaringen kan de angst voor afwijzing zo groot zijn dat therapie een uitkomst kan bieden. Hier richt mindreset zich op het ongedaan maken en verwerken van de afwijzingen die schade heeft aangericht en het versterken van het zelfvertrouwen zodat de angst voor afwijzing geen bestaansrecht meer heeft.

Gelukkig is dit niet altijd nodig en kunnen we ons richten tot vertrouwde vrienden die weten hoe ze moeten luisteren in plaats van ongewild advies te geven.

De term ‘persoonlijke groei’ wordt vaak loos gebruikt, maar misschien is één betekenis hiervan om een innerlijke weerbaarheid te ontwikkelen door te weten en zelfs te verwelkomen wat we ervaren. Het vergt moed en creativiteit om een mild bewustzijn te hebben naar datgene wat we het liefste wegduwen.

Wanneer we vertrouwder worden met wat we kunnen zijn en met wat we ervaren, zullen we het resultaat ervaren dat we ons kunnen verbinden met mensen en initiatieven nemen, verdiepen, en op een fijnere, ontspannender en bevredigender manier genieten van relaties. Wanneer we minder bang worden voor wat we voelen, oftewel minder bang van onszelf, worden we minder geïntimideerd door afwijzing en meer bekrachtigd door liefde te geven en liefde te ontvangen.

Herken jij jezelf in deze angst en belemmert dit jou in het dagelijks leven? Dan is het de moeite waard om in jezelf te investeren en een afspraak te maken voor hypnotherapie.

www.mind-reset.nl

Kun je dik worden van stress?

Kan je dik wordt door stres???

Ondanks dat door veel mensen aangenomen werd dat dit eigenlijk als excuus werd gebruikt door mensen met overgewicht, blijkt dit niet het geval te zijn. Overgewicht en obesitas wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Een te hoog niveau van cortisol, wat onder andere door stress kan worden veroorzaakt kan zorgen voor een insulineresistentie. Je kunt dus dik worden door stress!

Chronische stress

 Allereerst wil ik graag de werking van cortisol uitleggen.

In het boek ‘Lichter’ van William Cortvriendt, legt hij uit dat wanneer er sprake is van acute stress, ons lichaam reageert met een ‘fright-fight-flight’-reactie (angst vecht vluchtreactie). Wanneer je in een levensbedreigende situatie terecht komt,  verhoogt ons lichaam direct de bloedspiegel van adrenaline waardoor de hartfrequentie toeneemt, de bloeddruk omhoog gaat en de bloedvaten en de spieren open gaan staan. Tevens stijgt de bloedspiegel van cortisol, ook wel ‘het stresshormoon’ genoemd. Cortisol zorgt dat het bloed stolt zodat het bloedverlies bij een eventuele verwonding wordt beperkt. Cortisol zorgt er ook voor dat er via de wijd openstaande bloedvaten energie kan worden aangevoerd en benut. Cortisol doet dit door de lever het signaal te geven om meer glucose uit de glycogeenvoorraad aan de bloedbaan af te geven en daarmee indirect aan de alvleesklier. Hierdoor komt er weer meer insuline in het bloed. Deze hele verzameling van gebeurtenissen – die bij stress al in een paar seconden plaatsvindt – is een hele nuttige bescherming die we hebben meegekregen om te kunnen overleven en aan gevaar te kunnen ontsnappen. Wanneer de stress echter aanhoudt en chronisch wordt, blijven er hoge bloedspiegels van de hormonen adrenaline en cortisol optreden met als gevolg dat, naast een verhoogde kans op hart- en vaatziektes, deze hoge bloedspiegel zorgt voor een chronisch verhoogde glucosespiegel en daarmee ook verhoogde insuline spiegels. Dit betekent een verhoogde vetopslag. Dit zorgt er weer voor dat onze eetlust toeneemt en ons gewicht toeneemt! Uiteindelijk kan chronische stress daardoor aanleiding geven tot overgewicht, obesitas en zelfs diabetes type 2.

Medicatie

De toename in gewicht, die vooral optreedt ten gevolge van vetophoping in de buikregio, wordt ook vaak gezien bij patiënten die een geneesmiddel voor ernstige asthma of auto-immuunziekte krijgen voorgeschreven, zoals hydrocortison of prednison waarvan de werking vergelijkbaar is met die van cortisol. Wanneer er een aantal weken wordt gestopt met deze medicatie, neemt het gewicht weer af.

Slaapgebrek

Naast chronische stress kan ook slaapgebrek lijden tot chronisch verhoogde cortisolspiegels. Het is dan ook niet zo raar dat naarmate we minder slapen of wanneer de kwaliteit van onze slaap slecht is, de kans toeneemt op overgewicht en obesitas. Onderzoek heeft ook aangetoond dat ernstig chronisch slaapgebrek zelfs kan lijden tot diabetes type-2.

De oplossing

Stress bevat geen calorieën en ook geen koolhydraten maar kan dus wel leiden tot obesitas. Chronische stress leidt tot een lange-termijn verhoogde cortisolniveau wat leidt tot extra kilo’s. Het terugbrengen van stress is moeilijk maar wel essentieel. Aangetoond is dat ontspanningsoefeningen kunnen leiden tot een afname van het cortisolgehalte in het bloed en daarmee ook tot het verlies van het buikvet.

Ondanks wat weleens gedacht wordt is het zitten voor de tv of een lekkere serie op Netflix kijken een slechte manier om stress te reduceren. Stressreductie is zelfs een actief proces. Er zijn veel methodes om stress terug te brengen zoals yoga, meditatie, massage, hypnotherapie en beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen op deze manier actief aan de gang gaan met het reduceren van stress, hun cortisolniveau naar beneden wisten te krijgen en hun vetniveau.

Om beter te kunnen slapen is slaaphygiene van belang maar ook het wegnemen van de oorzaak van het slaapprobleem. Hier kan hypnotherapie helpen.

Tijdens het Virtuele Maagband Programma en het programma Obesiminder krijgt de client een ontspannende hypnose-sessie als mp3 bestand dat de eerste 30 dagen dagelijks beluisterd die mede de ontspanning en de kwaliteit van de slaap bevorderd. Daarnaast wordt actief gewerkt aan het reduceren van stress wanneer dit aan de orde is.

bronnen: Fung, Jason. The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss, Cortvriendt, William: Lichter.

Maak van een glutenvrij dieet een tweede natuur.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden wanneer je glutenintolerant bent.

Wanneer je glutenintolerant bent, kan het best lastig zijn om deze nieuwe manier van eten eigen te maken omdat we in een maatschappij leven waar we opgegroeid zijn met voedingsmiddelen met gluten. Veel mensen zijn verslaafd aan koolhydraten. Voor die mensen kan het volgen van een glutenvrij dieet ook een behoorlijke uitdaging zijn.

Voor sommige mensen betekent dit ook het afkicken van middelen waar gluten in zitten.

Mindreset biedt voor die mensen begeleiding om van een glutenvrij dieet een tweede natuur te maken middels hypnose.

De sessies zijn erop gericht om je motivatie om dit dieet vast te houden te vergroten en van een glutenvrij dieet een nieuwe gewoonte te maken. Dit bestaat uit één of meerdere  hypnose-sessies waarna je thuis middels zelfhypnose (mp3) dit proces kunt voortzetten en krachtiger kan maken.

Ik adviseer niet inhoudelijk in voeding, alleen in het blijvend kunnen volhouden van dit dieet.

Neem voor meer informatie hierover contact op middels e-mail of telefoon.

info@mind-reset.nl 06-24378442

 

Lang leve de wiebelkonten!

Heb jij moeite met stilzitten? Tik jij met je pen, wiebel je met je voet? Dan heb je nu een goede reden om hier vooral mee door te blijven gaan!

Het is niet onbekend dat lang stilzitten een risicofactor is voor obesitas. Beweging is dus erg belang

Een team Britse onderzoekers in het American Journal of Presentatie Medicine laat blijken dat gezondheidsrisico’s geassocieerd met langdurig stilzitten verdwijnen bij mensen die vaak friemelen met hun handen of wiebelen met hun benen en voeten.

Kan jij niet stilzitten achter je bureau? Voor het eerst heb je nu een goed argument om ongestoord te blijven friemelen en frutselen: het is goed voor je gezondheid.

Dat zegt een team Britse onderzoekers in het American Journal of Preventative Medicine. Uit hun onderzoek blijkt dat gezondheidsrisico’s geassocieerd met langdurig stilzitten verdwijnen bij mensen die vaak friemelen met hun handen of wiebelen met hun benen en voeten.

Nerveuze trekjes

Dat urenlang per dag in een stoel zitten jaren van je leven kan kosten staat na talloze publicaties wel vast. Landurig zitten, dagelijkse kost voor een groot deel van de wereldwijde beroepsbevolking, verhoogt bijvoorbeeld de kans op obesitas en hart- en vaatziekten.

Maar het verrassende aan het Britse onderzoek is dat die negatieve gevolgen niet lijken op te gaan voor de frutselaars en nerveuze benenwiegers onder ons. De  onderzoekers volgden twaalf jaar lang bijna dertienduizend Britse vrouwen. Hen werd gevraagd aan te geven hoe vaak ze frutselden (“to fidget” betekent in het Engels zowel met handen als voeten nerveus bewegen) op een schaal van een tot tien. En hoeveel uur ze gemiddeld per dag zittend doorbrachten. Ook verzamelden de onderzoekers informatie over dieet, lichaamsbeweging en rook en tabak- en alcoholconsumptie van de vrouwen.

Suikerdrang

Haal jezelf niet naar beneden omdat je het moeilijk vindt om zoetigheid te weerstaan. Hier is  namelijk een reden voor. In de oertijd gingen we erop uit om welk eten dan ook te zoeken, te vinden en te verzamelen

We vonden steeds hetzelfde voedsel; groente, noten en zaden. Als we geluk hadden vonden we eieren. Soms stuitten we op honing en omdat we dit niet zo vaak kregen, onthielden wij waar de honing werd gevonden en bleven we terug komen tot het was verdwenen.

Ons primitieve brein herinnerde ons er altijd aan waar eten aanwezig was dat veel suiker of vet bevatte omdat deze voeding niet vaak beschikbaar was, en dus moedigde ons brein ons aan om hier voordeel uit te halen tot ze verdwenen zouden zijn.

Nu, jaren later, doet ons brein nog precies hetzelfde. Niemand zegt: ‘Ik kan niet stoppen met denken aan die krop sla die in de koelkast ligt’ of: ‘Het is alsof die broccoli naar me roept!’. Ook hoor ik nooit iemand zeggen: ‘Als ik eenmaal begin met het eten van komkommer, kan ik niet stoppen tot het helemaal op is.’ Maar we zeggen wel; ’Het is alsof die zak M&M’s mijn naam roept! Ik kan niet stoppen met denken aan die chocola die in het keukenkastje ligt. of: ‘Ik kan geen drop weerstaan en moet dooreten tot de pot helemaal leeg is..… Als ik eenmaal begin met het eten van Skittles.. moet die zak helemaal leeg.’

Ik heb clienten geholpen zodat ze gewicht konden kwijtraken en ik heb nog nooit een client horen zeggen: ‘Als ik verdrietig ben of me down voel, snak ik naar spinazie.’ Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei, ‘Als ik me ongelukkig voel en gegrilde vis eet, voel ik me beter.’ Je kan niet zwak zijn of geen controle hebben wanneer je denkt aan, of snakt naar het verkeerde soort eten, je doet simpelweg wat de natuur wil dat je doet en dat is het onthouden van de locatie waar het schaarse eten is.

Hoewel die soorten voeding niet meer schaars zijn (ze zijn overal verkrijgbaar voor de rest van ons leven). Dus vecht terug!

Het is de regel van je brein om alles te geloven en te doen wat jij zegt wat het moet doen en wat jij wil dat het doet. Elke gedachte heeft een lichamelijke reactie.

Zeg dus tegen jezelf en tegen je brein : ’Dit zal beschikbaar voor mij zijn voor de komende 50 jaar en langer, dus ik kies er met plezier voor om NEE ertegen te zeggen’.

Haal ze niet in huis wanneer ze je naam roepen. En als je koekjes, ijs of chips in huis  ‘moet’ hebben voor andere gezinsleden, koop dan die smaken die jij het minst lekker  en koop een beperkte hoeveelheid vindt of laat ze het zelf in huis halen.

Een minderwaardigheidscomplex, wat is het en hoe kan hypnotherapie helpen?

Een cabaretier zei ooit dat hij een minderwaardigheidscomplex had, maar het was niet een hele goeie.

Dit kan dan wel een grap zijn, maar het is een serieus probleem. Wanneer je de gewoonte hebt aangenomen om je minderwaardig te voelen aan anderen, dan kan jij je letterlijk minderwaardig voelen aan vrijwel alles.

Je minderwaardig voelen is verbonden met het gevoel van schaamte over jezelf. Een gevoel dat je ‘niet goed genoeg’ bent of dat je ‘gewoon niet voldoende in huis hebt’.

Als mensen zijn we ons heel bewust van status, alhoewel we graag doen alsof dit ons niks kan schelen. We gebruiken termen als: ‘dis’ voor ‘disrespect’. We spreken van ‘stap omhoog’ of ‘omlaag halen’. Waar we ons bevinden in de ‘pikorde’, is belangrijk voor ons.

Een minderwaardigheidscomplex maakt dat jij je de hele tijd zorgen maakt over wat anderen van je denken.

Natuurlijk zou jij ook kunnen afwegen waarom het niet net zo belangrijk zou kunnen zijn om op te merken wat jij van hun denkt.

Waarom zou jij je minderwaardig voelen? Het hebben van een minderwaardigheidscomplex gaat over emotie en niet over denken.

Ik weet dat ik minderwaardig ben als sporter aan Epke Zonderland (en velen met mij!), en ik weet zeker dat ik minder weet over de ruimte dan Andre Kuipers. Ik vind dat ok. Het stoort me op geen enkele manier. Ik weet dat Sharon Stone mooier is dan ik, maar wie kan dat wat schelen? Mij niet! Ik weet dat mijn rijkdom minderwaardig is aan die van Bill Gates’- het maakt me echt niks uit. Dit zijn alleen maar feiten. Het stoort me niet, ik ben er ontspannen onder.

Het hebben van een minderwaardigheidscomplex gaat over een algemeen gevoel van ‘niet goed genoeg’ en minder waard zijn aan zo ongeveer iedereen.  Een minderwaardigheidscomplex ontwikkelt zich vanuit de ervaring van negatief ‘gebrain-washed’ zijn door andere mensen gericht op je eigen kwaliteiten. Misschien ben je onverbiddelijk bekritiseerd en naar beneden gehaald door andere mensen. Sommige mensen lijken het leuk te vinden om elke opmerking gericht op zelfwaardering van een ander de grond in te trappen, en het is niet makkelijk om beïnvloed te worden door zulke mensen.

Hypnotherapie zal je helpen om voorbij te gaan aan dit soort brainwashing.

Wanneer je een minderwaardigheidscomplex hebt, bestaat de kans dat jij je meer op je gemak voelt in de buurt van mensen waarvan jij het idee hebt dat ze zelf ook niet zo succesvol zijn of er niet heel erg mooi zijn. Je gaat waarschijnlijk liever om met mensen waarvan jij het gevoel hebt dat ze je niet zo hard beoordelen.

Zou het niet geweldig zijn om je in de basis net zo goed te voelen als ieder ander? Natuurlijk weet je dat ze beter kunnen zijn in sommige specifieke dingen, maar in de basis ben je net zo goed als zij zijn. Dat ze slimmer zijn (op bepaalde punten). of langer of wat dan ook, maakt ze niet beter dan dat jij bent.

Mensen met een minderwaardigheidscomplex lijken te denken dat die specifieke vaardigheden die iemand kan hebben, die persoon over het algemeen beter maakt. Dit is absurd.

Er is een vreemde paradox in de kern van een minderwaardigheidscomplex. Dit is dat je werkelijk denkt en voelt dat je ‘speciaal’ bent. Wanneer je denkt dat je over het algemeen slechter, lelijker, dommer bent dan alle anderen, dan zie jij jezelf als speciaal en anders in vergelijking met alle anderen. Het is een soort van negatieve superioriteit. Eigenbelang kan in veel vermommingen voorkomen.

Mensen die zich automatisch minderwaardig voelen maken aannames gebaseerd op inbeelding, niet op kennis. Ze nemen aan dat andere mensen geen zelftwijfel hebben en verborgen angsten. Het kan misschien aankomen als een schok om te leren dat alle mensen met enig gevoel aan zichzelf twijfelen van tijd tot tijd. Zelftwijfel is zelfs nuttig om af en toe te hebben als vaardigheid. Het helpt ons om menselijk te bijven en het stopt ons ervan om aan te nemen dat we alles al weten. Net als alle andere dingen, balans is essentieel.

In de sessies die ik aanbied zal je stoppen met het aannemen dat jij niet net zo goed bent als anderen mensen, en zal jij je eigen sterke en zwakke kanten leren accepteren op een objectieve en rustige manier.