Kun je dik worden van stress?

Kan je dik wordt door stres???

Ondanks dat door veel mensen aangenomen werd dat dit eigenlijk als excuus werd gebruikt door mensen met overgewicht, blijkt dit niet het geval te zijn. Overgewicht en obesitas wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Een te hoog niveau van cortisol, wat onder andere door stress kan worden veroorzaakt kan zorgen voor een insulineresistentie. Je kunt dus dik worden door stress!

Chronische stress

 Allereerst wil ik graag de werking van cortisol uitleggen.

In het boek ‘Lichter’ van William Cortvriendt, legt hij uit dat wanneer er sprake is van acute stress, ons lichaam reageert met een ‘fright-fight-flight’-reactie (angst vecht vluchtreactie). Wanneer je in een levensbedreigende situatie terecht komt,  verhoogt ons lichaam direct de bloedspiegel van adrenaline waardoor de hartfrequentie toeneemt, de bloeddruk omhoog gaat en de bloedvaten en de spieren open gaan staan. Tevens stijgt de bloedspiegel van cortisol, ook wel ‘het stresshormoon’ genoemd. Cortisol zorgt dat het bloed stolt zodat het bloedverlies bij een eventuele verwonding wordt beperkt. Cortisol zorgt er ook voor dat er via de wijd openstaande bloedvaten energie kan worden aangevoerd en benut. Cortisol doet dit door de lever het signaal te geven om meer glucose uit de glycogeenvoorraad aan de bloedbaan af te geven en daarmee indirect aan de alvleesklier. Hierdoor komt er weer meer insuline in het bloed. Deze hele verzameling van gebeurtenissen – die bij stress al in een paar seconden plaatsvindt – is een hele nuttige bescherming die we hebben meegekregen om te kunnen overleven en aan gevaar te kunnen ontsnappen. Wanneer de stress echter aanhoudt en chronisch wordt, blijven er hoge bloedspiegels van de hormonen adrenaline en cortisol optreden met als gevolg dat, naast een verhoogde kans op hart- en vaatziektes, deze hoge bloedspiegel zorgt voor een chronisch verhoogde glucosespiegel en daarmee ook verhoogde insuline spiegels. Dit betekent een verhoogde vetopslag. Dit zorgt er weer voor dat onze eetlust toeneemt en ons gewicht toeneemt! Uiteindelijk kan chronische stress daardoor aanleiding geven tot overgewicht, obesitas en zelfs diabetes type 2.

Medicatie

De toename in gewicht, die vooral optreedt ten gevolge van vetophoping in de buikregio, wordt ook vaak gezien bij patiënten die een geneesmiddel voor ernstige asthma of auto-immuunziekte krijgen voorgeschreven, zoals hydrocortison of prednison waarvan de werking vergelijkbaar is met die van cortisol. Wanneer er een aantal weken wordt gestopt met deze medicatie, neemt het gewicht weer af.

Slaapgebrek

Naast chronische stress kan ook slaapgebrek lijden tot chronisch verhoogde cortisolspiegels. Het is dan ook niet zo raar dat naarmate we minder slapen of wanneer de kwaliteit van onze slaap slecht is, de kans toeneemt op overgewicht en obesitas. Onderzoek heeft ook aangetoond dat ernstig chronisch slaapgebrek zelfs kan lijden tot diabetes type-2.

De oplossing

Stress bevat geen calorieën en ook geen koolhydraten maar kan dus wel leiden tot obesitas. Chronische stress leidt tot een lange-termijn verhoogde cortisolniveau wat leidt tot extra kilo’s. Het terugbrengen van stress is moeilijk maar wel essentieel. Aangetoond is dat ontspanningsoefeningen kunnen leiden tot een afname van het cortisolgehalte in het bloed en daarmee ook tot het verlies van het buikvet.

Ondanks wat weleens gedacht wordt is het zitten voor de tv of een lekkere serie op Netflix kijken een slechte manier om stress te reduceren. Stressreductie is zelfs een actief proces. Er zijn veel methodes om stress terug te brengen zoals yoga, meditatie, massage, hypnotherapie en beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen op deze manier actief aan de gang gaan met het reduceren van stress, hun cortisolniveau naar beneden wisten te krijgen en hun vetniveau.

Om beter te kunnen slapen is slaaphygiene van belang maar ook het wegnemen van de oorzaak van het slaapprobleem. Hier kan hypnotherapie helpen.

Tijdens het Virtuele Maagband Programma en het programma Obesiminder krijgt de client een ontspannende hypnose-sessie als mp3 bestand dat de eerste 30 dagen dagelijks beluisterd die mede de ontspanning en de kwaliteit van de slaap bevorderd. Daarnaast wordt actief gewerkt aan het reduceren van stress wanneer dit aan de orde is.

bronnen: Fung, Jason. The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss, Cortvriendt, William: Lichter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *