Emotionele triggers

We hebben allemaal emotionele triggers. Ken je het gevoel wanneer iemand een grappig bedoelde opmerking maakt dat voor een ander misschien geen issue is maar jou compleet uit balans kan brengen voor de rest van de dag?

Je voelt je elke keer zo wanneer iemand een afkeurende opmerking maakt over jou. Je raakt uit balans en voelt een gebrek aan zelfvertrouwen, je schuldgevoel en schaamte wordt gevoed.

Is dat bekend voor je?

Het kan best een uitdaging zijn om te identificeren wat precies jou triggers zijn, maar dit proces waarin je dit deze triggers gaat herkennen en begrijpen kan ons helpen en leren hoe we hier beter mee om kunnen gaan en goed op kunnen reageren.

Maar waarom hebben we al dit triggers? In het kort, omdat we allemaal kind zijn geweest. Toen we opgroeiden, hebben we allemaal pijn en lijden gekend wat we niet konden bevatten of waar we niet altijd adequaat op konden reageren. Dus als volwassenen, worden we vooral getriggerd door de ervaringen die ons doen denken aan die oude pijnvolle gevoelens.

Het resultaat hiervan is dat we gewoontes of verslavingen creëren als manier om met deze pijnvolle gevoelens om te gaan

Dus wat zijn jou triggers? Wat is het wat jij doet om om te gaan met de pijnlijke gevoelens die zijn getriggerd? Ga jij de directe confrontatie aan met je triggers of probeer jij de pijn te vermijden? Hier zijn een paar voorbeelden die jou kunnen helpen om je eigen triggers te ontdekken:

Eva was opgegroeid zonder de aanwezigheid van haar ouders. Haar vader was veel op reis vanwege zijn werk en haar moeder was emotioneel niet beschikbaar. Ze was vaak alleen thuis, zelfs toen ze nog een peuter was, en toen haar zusje werd geboren, twee jaar later, kreeg Eva de verantwoordelijkheid voor haar zusje te zorgen. Toen Eva vijf was, was ze niet alleen verantwoordelijk voor het maken van haar eigen maaltijden maar ook voor haar jongere zus en haar jongere broertje. Ze voedde zichzelf in feite op.

Nu is zij goed terecht gekomen, heeft een gezin en werkt als fysiotherapeut maar ze wordt pijnlijk getriggerd wanneer iemand om wie zij geeft niet beschikbaar is. Wanneer ze haar dochter belt, die studeert, en zij niet terug belt, raakt Eva overstuur en geeft zelfs haar man van tijd tot tijd de schuld van haar pijn (ook al heeft het niks met hem te maken).

Totdat Eva met dit proces bezig was, realiseerde zij zich niet dat “niet beschikbaar zijn” haar trigger is, en dat zij het grootste deel van de tijd haar oude pijn probeert te vermijden door haar man de schuld te geven. Maar nu ze zich bewust is van haar trauma uit haar kindertijd waarbij ze verwaarloosd is, leert Eva om zich de aandacht te richten op haar innerlijke kind om dit te helen.

Mijn trigger was wanneer iemand mij het gevoel gaf dat ik ergens niet bij hoorde. Ik zat in een andere woonplaats op school en ben daar later ingestroomd. Hierdoor miste ik veel van het buitenspelen met de kinderen uit de klas omdat ik daar niet woonde en in mijn eigen woonplaats viel ik voor mijn gevoel buiten de boot omdat ik op een andere school zat waar ik ook mijn vriendinnetjes had. Ik voelde me daardoor vaak een buitenbeentje.

Dus zodra iemand mij boos maakte of mij het gevoel gaf dat ik er niet bij hoorde, voelde ik me afgewezen en deed ik er alles aan om dit gevoel van afwijzing te vermijden. Ik voelde me als kind een buitenbeentje dus elke gradatie van afwijzing was een enorme trigger voor me. Door te leren om wat aardiger te zijn voor dit deel van mijn innerlijke kind, heb ik deze trigger kunnen helen.

Zit er in het volgende rijtje situaties die jou triggeren? Het identificeren van je eigen triggers is de eerste stap naar het helen hiervan.

 • Iemand die je afwijst.
 • Iemand die je verlaat (of de dreiging dat dit gaat gebeuren)
 • Hulpeloos gevoel over pijnvolte situaties.
 • Iemand die je negeert of jou het gevoel geeft dat je niet meetelt
 • Iemand die niet beschikbaar is voor jou.
 • Iemand die je een afkeurende blik geeft.
 • Iemand die je beschuldigd of je voor gek zet.
 • Iemand die je beoordeeld of kritisch is naar je.
 • Iemand die het te druk heeft om tijd voor je vrij te maken.
 • Iemand die niet blij lijkt te zijn je te zien.
 • Iemand die je seksueel benaderd op een opdringerige manier.
 • Iemand die de controle over jou wil houden.
 • Iemand die je beklemmend gevoel geeft.

Wanneer jij je triggers kent, kan je op zoek gaan naar de oorzaak ervan. Wanneer jij je in een van deze triggers kan identificeren, vraag jezelf af hoe ze te koppelen zijn aan de ervaringen uit je kindertijd. Alleen jij kan je eigen triggers helen, dus neem even de tijd om je aandacht naar binnen te richten en neem hier de tijd voor en zorg ervoor dat je dit met zachte compassie doet.

Zoals je in het verhaal van Eva kon lezen, vermijden we onze triggers vaak wanneer we ons niet bewust zijn van onze triggers.

Zijn de volgende vermijdings-strategieën herkenbaar voor jou?

 • Ik word boos.
 • Ik wordt veeleisend.
 • Ik bemiddel en wil anderen pleasen.
 • Ik geef een ander de schuld van mijn pijn.
 • Ik ontwikkel een verslaving, eten, drugs, alcohol, sex, porno, shoppen, werken, gokken etc.

Wanneer jij je herkent in een van deze manieren van reageren, hoe kijk jij hier tegenaan? Je realiseert je waarschijnlijk dat de pijn niet weg gaat door het te vermijden, en zo mogelijk levert het je nog meer pijn op. Ik wil je graag aanmoedigen om heel eerlijk naar jezelf te zijn wat deze triggers betreft. Zelfs wanneer deze aanpak moeilijk is in het begin, het zal je helpen om te leren om met compassie naar jezelf te kunnen kijken. Het eerlijk durven kijken naar je triggers zal het uiteindelijk helen.

Wanneer je hier niet uitkomt, gun het jezelf om hier coaching of therapie voor in te schakelen.

Esther Snuif – Spaans

Mind-reset Hypnotherapie & Coaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *