Een minderwaardigheidscomplex, wat is het en hoe kan hypnotherapie helpen?

Een cabaretier zei ooit dat hij een minderwaardigheidscomplex had, maar het was niet een hele goeie.

Dit kan dan wel een grap zijn, maar het is een serieus probleem. Wanneer je de gewoonte hebt aangenomen om je minderwaardig te voelen aan anderen, dan kan jij je letterlijk minderwaardig voelen aan vrijwel alles.

Je minderwaardig voelen is verbonden met het gevoel van schaamte over jezelf. Een gevoel dat je ‘niet goed genoeg’ bent of dat je ‘gewoon niet voldoende in huis hebt’.

Als mensen zijn we ons heel bewust van status, alhoewel we graag doen alsof dit ons niks kan schelen. We gebruiken termen als: ‘dis’ voor ‘disrespect’. We spreken van ‘stap omhoog’ of ‘omlaag halen’. Waar we ons bevinden in de ‘pikorde’, is belangrijk voor ons.

Een minderwaardigheidscomplex maakt dat jij je de hele tijd zorgen maakt over wat anderen van je denken.

Natuurlijk zou jij ook kunnen afwegen waarom het niet net zo belangrijk zou kunnen zijn om op te merken wat jij van hun denkt.

Waarom zou jij je minderwaardig voelen? Het hebben van een minderwaardigheidscomplex gaat over emotie en niet over denken.

Ik weet dat ik minderwaardig ben als sporter aan Epke Zonderland (en velen met mij!), en ik weet zeker dat ik minder weet over de ruimte dan Andre Kuipers. Ik vind dat ok. Het stoort me op geen enkele manier. Ik weet dat Sharon Stone mooier is dan ik, maar wie kan dat wat schelen? Mij niet! Ik weet dat mijn rijkdom minderwaardig is aan die van Bill Gates’- het maakt me echt niks uit. Dit zijn alleen maar feiten. Het stoort me niet, ik ben er ontspannen onder.

Het hebben van een minderwaardigheidscomplex gaat over een algemeen gevoel van ‘niet goed genoeg’ en minder waard zijn aan zo ongeveer iedereen.  Een minderwaardigheidscomplex ontwikkelt zich vanuit de ervaring van negatief ‘gebrain-washed’ zijn door andere mensen gericht op je eigen kwaliteiten. Misschien ben je onverbiddelijk bekritiseerd en naar beneden gehaald door andere mensen. Sommige mensen lijken het leuk te vinden om elke opmerking gericht op zelfwaardering van een ander de grond in te trappen, en het is niet makkelijk om beïnvloed te worden door zulke mensen.

Hypnotherapie zal je helpen om voorbij te gaan aan dit soort brainwashing.

Wanneer je een minderwaardigheidscomplex hebt, bestaat de kans dat jij je meer op je gemak voelt in de buurt van mensen waarvan jij het idee hebt dat ze zelf ook niet zo succesvol zijn of er niet heel erg mooi zijn. Je gaat waarschijnlijk liever om met mensen waarvan jij het gevoel hebt dat ze je niet zo hard beoordelen.

Zou het niet geweldig zijn om je in de basis net zo goed te voelen als ieder ander? Natuurlijk weet je dat ze beter kunnen zijn in sommige specifieke dingen, maar in de basis ben je net zo goed als zij zijn. Dat ze slimmer zijn (op bepaalde punten). of langer of wat dan ook, maakt ze niet beter dan dat jij bent.

Mensen met een minderwaardigheidscomplex lijken te denken dat die specifieke vaardigheden die iemand kan hebben, die persoon over het algemeen beter maakt. Dit is absurd.

Er is een vreemde paradox in de kern van een minderwaardigheidscomplex. Dit is dat je werkelijk denkt en voelt dat je ‘speciaal’ bent. Wanneer je denkt dat je over het algemeen slechter, lelijker, dommer bent dan alle anderen, dan zie jij jezelf als speciaal en anders in vergelijking met alle anderen. Het is een soort van negatieve superioriteit. Eigenbelang kan in veel vermommingen voorkomen.

Mensen die zich automatisch minderwaardig voelen maken aannames gebaseerd op inbeelding, niet op kennis. Ze nemen aan dat andere mensen geen zelftwijfel hebben en verborgen angsten. Het kan misschien aankomen als een schok om te leren dat alle mensen met enig gevoel aan zichzelf twijfelen van tijd tot tijd. Zelftwijfel is zelfs nuttig om af en toe te hebben als vaardigheid. Het helpt ons om menselijk te bijven en het stopt ons ervan om aan te nemen dat we alles al weten. Net als alle andere dingen, balans is essentieel.

In de sessies die ik aanbied zal je stoppen met het aannemen dat jij niet net zo goed bent als anderen mensen, en zal jij je eigen sterke en zwakke kanten leren accepteren op een objectieve en rustige manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *