Obesitasprogramma

Het programma Obesiminder

Obesiminder is een jaar-programma gericht op de behandeling van obesitas.

Over het programma

Dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten verkondigen al tientallen jaren onjuistheden over de oorzaken van overgewicht en hoe we gewicht kunnen kwijtraken. Zelfs de officiële gezondheidsinstanties, artsen en diëtisten maken zich hier schuldig aan. Hun advies ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg 100% van de gevallen en is de grootste medische misser ooit.

Diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, dementie en kanker kunnen het gevolg zijn van obesias. Daarom is het van groot belang om dit probleem niet met tijdelijke oplossingen te benaderen maar met een aanpak die alle facetten behandeld met een blijvend resultaat.

Dit programma richt zich op het krijgen en behouden van een gezond gewicht en het vasthouden van een gezond eetpatroon.

Door mijn ervaring in het werken met het Virtuele Maagband Programma was ik tot de conclusie gekomen dat voor een aantal clienten meer nodig was dan een programma van 5 sessies met een Virtuele Maagband en vond ik het nodig een andere strategie te ontwikkelen om een effectievere methode voor obesitas te ontwikkelen.

De oorzaak van overgewicht is een insulineresistentie waardoor het basisgewicht van het lichaam te hoog is. Je lichaam zal er alles aan doen om dit gewicht te behouden. Pogingen om te lijnen zullen falen omdat je lichaam er alles aan zal doen om jou te laten opgeven om weer terug te laten komen naar dat (te) hoge gewicht.

Het programma richt zich op het weer omlaag brengen van het insuline-niveau en het behandelen van de onderliggende redenen van het overgewicht zodat je lichaam weer terug gaat naar zijn ‘originele blauwdruk’ waarbij je moeiteloos op gewicht zal bijven.

De volgende onderdelen komen hierin aan bod:

 

Lichamelijk:

Iedereen is anders en daarom zal voor elke client een eigen voedingsplan worden opgesteld waar naartoe gewerkt gaat worden. Dit kan de volgende onderdelen bevatten:

Het lichamelijke proces wordt onder andere ondersteund door intermittent fasting om het lichaam en de stofwisseling een reset te geven waardoor de vetverbranding versnelt wordt en de hormonen die uit balans zijn bij overgewicht weer in balans kunnen komen. Het proces wordt o.a. ondersteund met hypnose. Klik hier om meer informatie te lezen over intermittent fasting. Hypnose ondersteunt dit proces waardoor het je minder moeite kost om dit vol te houden en jij je er zelfs lekker bij voelt.

 

Emotioneel/psychisch :

De hypnotherapie in dit programma is gericht op het achterhalen van de onderliggende problematiek/reden van obesitas en het behandelen hiervan. Daarnaast is deze therapie gericht op het creëren van een nieuw, gezond eetpatroon dat vol te houden is. Ook thema’s als zelfvertrouwen, het weer contact krijgen en leren luisteren naar het lichaam komen hierin aan bod.

Voeding 

Onderzoek heeft meerdere keren aangetoond dat niet de hoeveelheid calorieën, maar de inhoud van calorieën een belangrijke rol speelt in het weer in balans brengen van de hormonen en het verlagen van gewicht (de calorieën van een blikje cola hebben een ander effect op je lichaam als dezelfde hoeveelheid calorieën aan groente). Het nieuwe voedingspatroon zal zich richten op een koolhydraatbeperkt voedingspatroon. Ook hierbij speelt hypnotherapie een belangrijke ondersteunde de rol in het behandelen van koolhydraten en -suikerverslaving en het geven van voorkeur aan gezonde voeding.

Een belangrijke voorwaarde is dat we tot een voedingsplan komen waarbij je vooral kunt genieten van eten en je vrijheid behoud in je keuzes en het daardoor voor altijd vast te houden is.

Eetgedrag

Het krijgen van inzicht in je huidige eetgedrag en gewoontes is belangrijk om nieuwe gezonde gewoontes te creëren en vol te kunnen houden. Ook hier ondersteunt hypnose dit proces. Veel gewoontes die zijn ingesleten kunnen met behulp van hypnotherapie getransformeerd worden naar nieuwe, gezonde eetgewoontes.

 

De totale duur van het programma is een jaar en bestaat uit 11 sessies van 90 minuten. 

Tijdens de startfase (maand 1/4)  vinden er in de eerste twee maanden om de twee weken sessies plaats en in maand 3 en 4 om de drie weken. In de start bepalen we welke doelen jij wil behalen en wat voor jou een gezond eetpatroon is en welke vorm van intermittent fasting voor jou geschikt is. Een maagband of een maagverkleining onder hypnose gaat je een kickstart geven. Daarnaast gaan we aan de slag met brein-training om een andere mindset te creëren. Je krijgt elke keer tools mee om thuis mee te oefenen.

Tijdens de tweede fase (maand 5/8) vinden er maandelijks sessies plaats die zich richten op het vasthouden van het eetpatroon en maken we verdere stappen met de breintraining. We gaan verder aan de slag met de onderliggende reden van het overgewicht en de behandeling hiervan.

De derde en laatste fase (maand 9/12) waarin de sessies eens in de 8 weken plaatsvinden, richt zich op het vasthouden van de nieuwe manier van leven en het blijvend maken van de veranderingen die zijn gemaakt.

Tussen de sessies door ontvang je ondersteuning door middel van zelfhypnose (in de vorm van MP3 bestanden) en houden we contact via WhatsApp. Daarnaast ga je uiteraard aan de slag met de oefeningen die je mee naar huis krijgt. Deze oefeningen zijn gericht op het verkrijgen van een ander denkpatroon en het creëren van nieuwe gezonde gewoontes.

Naast hypnose maakt ik gebruik van meerdere therapievormen waaronder: EMDR, IEMT en Kerntransformatie. Omdat iedereen anders is, zal elk traject persoonlijk en op maat zijn en kan het tevens zijn dat het aantal benodigde sessies kan afwijken.