Wat is Hypnotherapie?

Voordat ik uitleg geef over wat hypotherapie is, wil ik eerst graag uitleggen wat hypnose is.

Hypnose is een bewustzijnstoestand waarbij je zeer ontspannen bent en tegelijkertijd je volledig concentreert. Hypnotherapie is het gebruik van deze trance door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten. In trance leert je brein extreem goed en communiceer je direct met je onderbewustzijn. Dat is de plek waar echte verandering plaatsvindt.

Veel mensen denken dat je ‘weg’ bent wanneer je in hypnose bent of niet meer weet wat je doet of zegt. Dat is niet zo! Vanuit de ontspanning die je voelt ben je gefocust op een bepaald onderwerp en worden zaken juist heel helder voor je. Je hebt de volledige controle over wat je doet en wat je zegt.

Tijdens hypnotherapie werken we met het onderbewuste

Het ‘onderbewuste’ omvat alle psychische processen die het bewustzijn niet waarneemt. Toch hebben de voorstellingen, gedachten, herinneringen of motieven die in het onderbewustzijn opgeslagen zijn, vaak een bepalende invloed op onze bewuste reacties. Ze spelen een belangrijke rol bij ons dagelijks ‘doen en laten’. Het besef dat vuur heet is, is bijvoorbeeld in ons onderbewustzijn als ervaring opgeslagen. Deze informatie heeft het bewustzijn nodig om ons te beschermen en op veilige afstand van de vlammen te houden. Anders zouden wij elke keer opnieuw moeten leren dat vuur heet is. In het dagelijks spraakgebruik wordt het onderbewustzijn met het ‘onbewuste’ gelijk gesteld.

Het onderbewuste kun je samenvatten als alles wat men verdrongen heeft. Bepaalde gebeurtenissen, vaak uit de vroege kinderleeftijd, worden in het diepste onbewuste verdrongen. Ze blijven weggestopt en zijn voor het bewustzijn meestal nauwelijks meer op te roepen. Bij fobieën, psychosomatische klachten of prikkelbaarheid speelt het persoonlijke onbewuste een belangrijke rol.

In hypnotherapie werken we voor een groot deel met het onderbewuste en dat is precies de reden waarom hypnotherapie zo effectief is. Wanneer je een probleem met behulp van het onderbewuste aanpakt, kun je dit bij de wortel, het ontstaan, behandelen.

bewust onbewust

Het verleden is niet te veranderen

Nee. Dat is ook niet wenselijk en niet mogelijk. Wat we in het verleden hebben meegemaakt kunnen we niet veranderen. Wel kun je er, middels hypnotherapie een andere betekenis aan geven en de negatieve lading (en alle negatieve gevolgen die het verder voor je heeft gehad) eraf halen.

Voor wie?

Hypnotherapie is geschikt voor iedereen in de leeftijd van 7 t/m 100 en de nederlandse taal spreekt en begrijpt.

Voor wie is het niet?

Hypnotherapie is niet geschikt voor mensen met complexe psychiatrische problemen en/of die in het verleden psychotisch zijn geweest.

Ook het gebruik van medicatie die invloed heeft op het functioneren van de hersenen (angstremmers, antipsychotica) kunnen een negatieve invloed hebben op de hypnose.

Er zijn hypnotherapeuten die hier wel in gespecialiseerd zijn. Advies voor doorverwijzing is uiteraard mogelijk.

Voor welke problemen/klachten kan ik bij Mindreset terecht?

Gewichtsverlies

Angsten en fobieën

Onverwerkte trauma’s/ervaringen

Burnout/overspannen situatie

Vergroten van zelfvertrouwen

Allergieën (met uitzondering van allergieën die dodelijk kunnen zijn ivm het niet kunnen uittesten hiervan)

Doorbreken van hinderende gedragspatronen/emoties 

Algeheel gevoel van onvrede

Huidklachten (acne)

Afleren ongewenst gedrag

Verbeteren persoonlijk functioneren

 

Om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten bij hypnotherapie, zou je de documentaire ‘Hypnose op recept’ kunnen bekijken die in Juni 2018 te zien was op NOP3. Hierin is de samenwerking met medici te zien en de onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat hypnotherapie bij o.a. kinderen met chronische buikpijn bij 80% van de kinderen effectief is tegenover 25% bij de behandeling met medicatie.

https://www.npostart.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073