Suikerdrang

Haal jezelf niet naar beneden omdat je het moeilijk vindt om zoetigheid te weerstaan. Hier is  namelijk een reden voor. In de oertijd gingen we erop uit om welk eten dan ook te zoeken, te vinden en te verzamelen

We vonden steeds hetzelfde voedsel; groente, noten en zaden. Als we geluk hadden vonden we eieren. Soms stuitten we op honing en omdat we dit niet zo vaak kregen, onthielden wij waar de honing werd gevonden en bleven we terug komen tot het was verdwenen.

Ons primitieve brein herinnerde ons er altijd aan waar eten aanwezig was dat veel suiker of vet bevatte omdat deze voeding niet vaak beschikbaar was, en dus moedigde ons brein ons aan om hier voordeel uit te halen tot ze verdwenen zouden zijn.

Nu, jaren later, doet ons brein nog precies hetzelfde. Niemand zegt: ‘Ik kan niet stoppen met denken aan die krop sla die in de koelkast ligt’ of: ‘Het is alsof die broccoli naar me roept!’. Ook hoor ik nooit iemand zeggen: ‘Als ik eenmaal begin met het eten van komkommer, kan ik niet stoppen tot het helemaal op is.’ Maar we zeggen wel; ’Het is alsof die zak M&M’s mijn naam roept! Ik kan niet stoppen met denken aan die chocola die in het keukenkastje ligt. of: ‘Ik kan geen drop weerstaan en moet dooreten tot de pot helemaal leeg is..… Als ik eenmaal begin met het eten van Skittles.. moet die zak helemaal leeg.’

Ik heb clienten geholpen zodat ze gewicht konden kwijtraken en ik heb nog nooit een client horen zeggen: ‘Als ik verdrietig ben of me down voel, snak ik naar spinazie.’ Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei, ‘Als ik me ongelukkig voel en gegrilde vis eet, voel ik me beter.’ Je kan niet zwak zijn of geen controle hebben wanneer je denkt aan, of snakt naar het verkeerde soort eten, je doet simpelweg wat de natuur wil dat je doet en dat is het onthouden van de locatie waar het schaarse eten is.

Hoewel die soorten voeding niet meer schaars zijn (ze zijn overal verkrijgbaar voor de rest van ons leven). Dus vecht terug!

Het is de regel van je brein om alles te geloven en te doen wat jij zegt wat het moet doen en wat jij wil dat het doet. Elke gedachte heeft een lichamelijke reactie.

Zeg dus tegen jezelf en tegen je brein : ’Dit zal beschikbaar voor mij zijn voor de komende 50 jaar en langer, dus ik kies er met plezier voor om NEE ertegen te zeggen’.

Haal ze niet in huis wanneer ze je naam roepen. En als je koekjes, ijs of chips in huis  ‘moet’ hebben voor andere gezinsleden, koop dan die smaken die jij het minst lekker  en koop een beperkte hoeveelheid vindt of laat ze het zelf in huis halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *