Waarom een crashdieet een slecht plan is…

Waarom een crash-dieet of weinig calorieën innemen niet zo’n goed plan is;

hormonen

Wanneer je overgewicht hebt is de eerste logische gedachte dat er snel wat kilo’s af moeten met de prachtige belofte aan jezelf dat je het ‘daarna mooi op gewicht houdt’. Prachtig voornemen en best een logische gedachte, maar toch is dit niet zo’n goed idee.

In het begin val je nameljk inderdaad af en dat gaat meestal ook heel goed. Na een paar weken echter, gaat je lichaam compenseren en gaat het meer hongerhormonen aanmaken en minder verzadigingshormonen. Dit betekent dat je het signaal dat vanuit je dunne darm naar je hersenen wordt gestuurd om aan te geven dat je voldaan bent vertraagd wordt. Dit is namelijk een hormonaal aangestuurd proces.

Dit betekent dat je na verloop van tijd meer trek krijgt.. en is dat juist wat je wil vermijden. Dit proces duurt helaas niet een paar weken. Uit studies is gebleken dat een jaar na een crashdieet de verzadigingshormonen en de hongerhormonen nog steeds verstoord zijn. Je krijgt dan als het ware een reset van het systeem!

En als dat nog niet erg genoeg is, je verbranding gaat ook omlaag! Je krijgt dus meer honger, de verbranding gaat omlaag waardoor je niet meer zoveel  eten zal kunnen verbranden als voor je crashdieet waardoor je na het dieet meer aan zal komen. Dit proces is precies wat het welbekende jo-jo effect veroorzaakt wat een groot risicofactor voor obesitas is.

Maar hoe kom je nu wél van je overgewicht af?

Een gezond voedingspatroon, gedragsverandering en beweging zijn de belangrijkste pijlers om een gezond gewicht te bereiken. Dit is niet de snelste maar wel de meest effectieve en gezondste manier. Het is ook niet de makkelijkste manier, omdat er veel patronen moeten worden doorbroken die zich op onderbewust nivo afspelen (80% van ons doen en denken vindt plaats op onbewust niveau). Daarom kan hypnotherapie ervoor zorgen dat je de belangrijke stappen kunt maken die nodig zijn om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Binnen het programma van de Virtuele Maagband krijg je een virtuele maagband middels hypnose. Dit betekent dat je daarna sneller vol bent en weer gaat voelen dat je voldaan bent en jij met minder moeite je aan drie gezonde maaltijden per dag kunt houden en de behoefte aan bewegen groter wordt.

Daarnaast richten we ons in het programma op het veranderen van gedragspatronen, het vermijden van emotioneel eten en wordt de onderliggende reden van overgewicht weggenomen middels hypnotherapie, NLP-coaching en IEMT-thechniek. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen eetgedrag en leer je de verschillende soorten van ‘honger’ en leer je hiermee om te gaan bewuste keuzes te maken en de drang naar eten zal afnemen waardoor de focus van eten af gaan.

Je leert dus eigenlijk te denken en te doen als een slank persoon met als doel een blijvend gezond lichaam dat een gezond gewicht heeft.

(bron: lezing Prof. dr. Liesbeth van Rossum: Hormonen en overgewicht; J. Gabriel; De Gabriel Methode)

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *