Lang leve de wiebelkonten!

Heb jij moeite met stilzitten? Tik jij met je pen, wiebel je met je voet? Dan heb je nu een goede reden om hier vooral mee door te blijven gaan!

Het is niet onbekend dat lang stilzitten een risicofactor is voor obesitas. Beweging is dus erg belang

Een team Britse onderzoekers in het American Journal of Presentatie Medicine laat blijken dat gezondheidsrisico’s geassocieerd met langdurig stilzitten verdwijnen bij mensen die vaak friemelen met hun handen of wiebelen met hun benen en voeten.

Kan jij niet stilzitten achter je bureau? Voor het eerst heb je nu een goed argument om ongestoord te blijven friemelen en frutselen: het is goed voor je gezondheid.

Dat zegt een team Britse onderzoekers in het American Journal of Preventative Medicine. Uit hun onderzoek blijkt dat gezondheidsrisico’s geassocieerd met langdurig stilzitten verdwijnen bij mensen die vaak friemelen met hun handen of wiebelen met hun benen en voeten.

Nerveuze trekjes

Dat urenlang per dag in een stoel zitten jaren van je leven kan kosten staat na talloze publicaties wel vast. Landurig zitten, dagelijkse kost voor een groot deel van de wereldwijde beroepsbevolking, verhoogt bijvoorbeeld de kans op obesitas en hart- en vaatziekten.

Maar het verrassende aan het Britse onderzoek is dat die negatieve gevolgen niet lijken op te gaan voor de frutselaars en nerveuze benenwiegers onder ons. De  onderzoekers volgden twaalf jaar lang bijna dertienduizend Britse vrouwen. Hen werd gevraagd aan te geven hoe vaak ze frutselden (“to fidget” betekent in het Engels zowel met handen als voeten nerveus bewegen) op een schaal van een tot tien. En hoeveel uur ze gemiddeld per dag zittend doorbrachten. Ook verzamelden de onderzoekers informatie over dieet, lichaamsbeweging en rook en tabak- en alcoholconsumptie van de vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *